English version
Зустріч керівництва міста з консультантами компанії Egis Ukraine у рамках підготовки Плану сталої міської мобільності

У рамках надання технічної допомоги з реалізації проєкту «Міський громадський транспорт України» в частині підготовки Плану сталої міської мобільності 19.12.2019 в місті Суми відбулася зустріч керівництва міста з консультантами компанії Egis Ukraine: експертом з інституційних питань Олів’є Уданом, експертом з питань управління транспортним рухом Ігорем Могилою та ключовий експертом Оксаною Затворницькою.

План сталої міської мобільності – це стратегічний план, який має відповідати потребам у мобільності людей та   бізнесу   в   містах   та   їх   оточенні   задля   забезпечення кращої якості життя. ПСММ – це концепція,   що   сприяє   досягненню   кліматичних та енергетичних цілей     Європи, визначених лідерами ЄС. План сталої міської мобільності дає відповідь на питання: як оптимізувати місто для того, аби переміщення мешканців по ньому були ефективними з точки зору часу, комфорту, вартості, сприяли здоров’ю та спричиняли якнайменший негативний вплив на довкілля.

Даний документ має бути схвалений та підготовлений кожним кінцевим бенефіціаром проекту «Міський громадський транспорт України» (тобто міською радою/комунальним підприємством) відповідно до Фінансової Угоди (Проект «Міський громадський транспорт України») між Україною та Європейським інвестиційним банком» а також Угоди про передачу коштів позики між Міністерством фінансів України, Міністерством інфраструктури України, Сумською міською Радою та комунальним підприємством Сумської міської ради «Електроавтотранс».

Департамент фінансів, економіки та інвестицій від імені виконавчого комітету Сумської міської ради неодноразово звертався на адресу Міністерства інфраструктури України, Європейського інвестиційного банку з проханням надати технічну допомогу в реалізації проекту «Міський громадський транспорт України», зокрема в частині підготовки ПСММ. Прохання було враховане Банком і вже 3 червня 2019 року в приміщенні Міністерства інфраструктури України відбулася зустріч для представників міст, що беруть участь у проекті «Міський громадський транспорт України» з консультантами компанії Egis Ukraine, які надають технічну підтримку в рамках Меморандуму між Європейським інвестиційним банком та Міністерством інфраструктури щодо залучення технічної допомоги на реалізацію проекту «Міський громадський транспорт України», зокрема для міста Суми це підготовка тендерної документації та допомога в розробці плану сталої міської мобільності.

Для забезпечення початку роботи з розробки ПСММ відділом транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг проведено опитування на тему: «Транспортна поведінка та транспортний попит мешканців міста Суми». Опитування було проведено двома способами: в мережі Інтернет та шляхом анкетування протягом жовтня – листопада цього року. Окрім статевої та вікової характеристик питання опитування стосувалися способу переміщення, цілей поїздки, користування громадським транспортом, а також попиту на послуги каршерінгу. Всього в онлайн опитуванні прийняло участь 214 осіб, в анкетуванні – 2 174 осіб. Після візуального контролю заповнених анкет близько 20 % було вибракувано, за рештою проведено підрахунок.

Також розпорядженням міського голови від 18.12.2019 № 445-Р створено Керівний Комітет та робочу групу з підготовки проекту Плану Сталої міської мобільності, до складу якого увійшли представники виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств та громадських організацій.

В Україні в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ GmbH Плани сталої міської мобільності вже розроблені в Полтаві та Житомирі, розробляють у Львові, Чернівцях та Вінниці. Окремо такий документ вже розроблено і затверджено у Миколаєві.