English version
Сумська міська ТГ та ще 49 українських громад закликали США включати відновлювану енергетику в пакети допомоги

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО приєднався до спільного звернення 50 українських громад до урядовців Сполучених Штатів Америки, ініційованого ГО «Екодія».

У листі громади дякують американському уряду за гуманітарну підтримку України, зокрема дизельними генераторами, та разом із тим наголошують на важливості включення до наступних пакетів допомоги для критичної інфраструктури – лікарень, шкіл, дитячих садків, систем водопостачання та водовідведення.

У скрутний період масових відключень світла через російські обстріли генератори на викопному паливі дійсно рятують громади. Водночас уже зараз необхідні довгострокові рішення, які підтримуватимуть у майбутньому, забезпечать енергетичну незалежність та чистіше довкілля. До прикладу, сонячні панелі з накопичувачами чи теплові насоси для опалення здатні швидко забезпечити заклади та підприємства необхідною енергією і при цьому заощадити громадам кошти, які інакше витрачалися б на пальне для генераторів.

У своєму зверненні підписанти зазначають, що готові взяти участь у спільному з американськими партнерами проєкті з посилення енергетичної стійкості громад, який нещодавно анонсував віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр КУБРАКОВ. Вони також висловлюють надію, що Сполучені Штати ініціюють створення власного механізму надання допомоги технологіями відновлюваної енергетики безпосередньо муніципалітетам і зі свого боку готові співфінансувати відповідні проєкти.

Звернення направлено до Департаменту енергетики США та низці інших адресатів.

Джерело: https://smr.gov.ua/uk/novini/podiji/28798-sumska-miska-tg-ta-shche-49-ukrajinskikh-gromad-zaklikali-ssha-vklyuchati-vidnovlyuvanu-energetiku-v-paketi-dopomogi.html?fbclid=IwAR0gRHxvUCXPYXhCDVFcYyko6i6Q6XVfjdfjZZPZ6hEcvco3LM9xVegHvfs .