English version
Харбін (Китайська Народна Республіка)

      

  Харбін (Китайська Народна Республіка)

Населення: 10 640 000 осіб 

Площа: 53 068 км²

Харбі́н  — місто в Північно-Східному Китаї (Манчжурія) над річкою Сунгарі, адміністративний центр провінції Хейлунцзян. Великий промисловий і транспортний центр. Харбін засновано в 1898 у зв'язку з будівництвом Китайської Східної залізниці.
Харбін – єдине в Азії місто, якому організація ЮНЕСКО присвоїла звання «Місто музики».
Харбін – найхолодніше місто Китаю, а тому щороку, починаючи з 5 січня і до початку плюсової температури, тут проходить найбільший в світі сніжно-льодовий фестиваль - «Світ Снігу та Льоду» (Ice and Snow World). Щорічно фестиваль відвідують понад 1,5 мільйона людей, і з кожним роком розміри об'єктів і кількість відвідувачів тільки зростає
.

На запрошення муніципалітету міста Харбін (провінція Хейлунцзян, Китайська Народна Республіка) у період з 4 по 7 січня 2020 року делегація від Сумської міської ради відвідала Китайську міжнародну конференцію зимових міст, що проходила у місті Харбін.

Разом з представниками Харківської, Київської, Миколаївської, Дніпропетровської областей, китайських і зарубіжних університетів, підприємств і науково-дослідних інститутів представники від міста Суми мали нагоду поділитися досвідом та можливостями використання потенціалу зимових міст та сприяння співпраці між ними.

7 січня 2020 року під час офіційного заходу «Третій день України в Харбіні» заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Віра Мотречко виступила із доповіддю, в якій представила учасникам інформацію про місто Суми, його економічний та інвестиційний потенціал, успішний досвід співпраці в рамках міжнародних проєктів. Також цього дня в урочистій обстановці голова народного уряду міста Харбін Сунь Чже та заступник міського голови за питань діяльності виконавчих органів ради Віра Мотречко підписали Меморандум про встановлення дружніх відносин між містами Харбін (Китайська Народна Республіка) та Суми (Україна).

У 2020 році до Дня міста Суми взяли участь у фотовиставці "Міста дружби".