English version
Суми беруть участь у Проекті «Впровадження Європейської енергетичної відзнаки в Україні»

   18-19 березня 2019 року у м. Житомир відбувся тренінг для кандидатів на роль консультантів Європейської Енергетичної Відзнаки (ЄЕВ) у містах України. У заході, окрім експертів, взяли участь представники Вінниці і Житомира, а також пілотних міст - Львова, Сум та Черкас, начальник відділу енергозбереження в сфері ЖКГ Мінрегіону (координатора ЄЕВ в Україні) Роман Радченко, виконавчий директор АЕМУ (Національного Офісу ЄЕВ в Україні) Святослав Павлюк та інші. Тренінг проводив експерт Міжнародного офісу ЄЕВ Паскаль Штайнґрубер, співробітник швейцарської консультативної фірми «Пленер» Жером Аттінґер і українські експерти Відзнаки Марія Дружиніна та Олександр Дей.

   На тренінгу детально розглянули всі етапи впровадження Відзнаки в органах місцевого самоврядування, роль, обов’язки та загальні засади роботи консультантів, а також ознайомились з посібником по оцінюванню міст, онлайн інструментом управління в ЄЕВ.

   Окрім того, 19 березня 2019 року по завершенню тренінгу, учасники взяли участь у офіційній церемонії нагородження м. Житомир Європейською Енергетичною Відзнакою.

 

Довідково

   Проект «Впровадження Європейської Енергетичної Відзнаки в Україні» реалізується за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і Державного секретаріату з економічних питань Швейцарської Конфедерації (SECO).

   Європейська енергетична відзнака (ЄЕВ) — це система управління якістю та сертифікації для муніципалітетів і регіонів. Вона підтримує місцеві органи влади у впровадженні підходів міждисциплінарного планування та ефективних заходів енергетичної та кліматичної політики. Успіх ЄЕВ базується на наступних основних засадах:

- прискорення енергетичних стратегій шляхом перенесення національних цілей на локальний рівень;

- використання досвіду успішних муніципалітетів для підтримки розвитку міст;

- індивідуальні та конкретні програми діяльності;

- орієнтація на міжнародні еталони якості.

   Першими пілотними містами-учасниками Європейської енергетичної відзнаки є Вінниця — отримала сертифікат у 2015р., та Житомир — у 2018р.