English version
Візит керівника Проекту по Східній Європі Лєни Плестернінкс до м. Суми в рамках участі Сумської міської ради у німецькій програмі Служба Старших Експертів (SES)

25 вересня 2019 року в рамках участі Сумської міської ради у німецькій програмі Служба Старших Експертів (SES) відбулася зустріч керівника Проекту SES в Східній Європі Лєни Плестернінкс та координатора Проекту SES в Україні Олексія Назаренка із заступниками міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вірою Мотречко та Максимом Галицьким, директором департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світланою Липовою та начальником управління освіти і науки Антоніною Данильченко. Також на зустрічі були присутні представники закладів, що мали змогу працювати з експертами Служби Старших Експертів – директор комунального некомерційного підприємства «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради Олександр Ємець та в.о. заступника директора з медичної частини комунального некомерційного підприємства «Центральна міська клінічна лікарня» Сумської міської ради Віта Болкуневич.

Керівниця проекту SES обрала для свого візиту місто Суми не випадково – наше місто відрізняється високою активністю щодо участі в німецькій програмі SES, адже з 2017 року місто Суми відвідали 6 експертів програми:

- у квітні 2017 року на базі професійно-технічних закладів міста працював Карл Хайц Вестенхофер, який провів майстер-класи з приготування різних страв; у червні 2017 року на базі Центру реінтеграції бездомних осіб працював Герхард Ханн, робота якого була спрямована на реалізацію та удосконалення завдань соціального захисту бездомних осіб; у грудні 2017 року на базі КУ «Сумська міська дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» працював експерт з фізіотерапії, мануальної та водної терапії – Норберт Юрген Мурр.

- у грудні 2018 року працював доктор Манфред Ервін Шнек, який ділився своїм досвідом з працівниками КУ «Сумська міська клінічна лікарня № 1» і презентував свої навики для реабілітації хворих після інсультів, захворювань головного мозку, а також практики у сфері інтенсивної терапії.

- у квітні 2019 року в комунальній установі «Сумський спеціальний реабілітаційний навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа
І ступеня – дошкільний навчальний заклад № 34» Сумської міської ради» ділилися своїм досвідом в галузі «Охорона здоров’я» у рамках проекту «Підвищення кваліфікації персоналу для реабілітації та соціальної інтеграції дітей з психосоматичними порушеннями» Урсула Вояжек-Клеес та Петер Клеес. Крім цього, у 2019 році планувалося залучення ще одного експерта SES у галузі «Соціальний захист населення» для Сумського міського територіального центу соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» (психосоціальна консультативна робота з особами, що мають інвалідність, з батьками, які мають дітей-інвалідів та працівниками установи), проте, через щільний графік експертів довелося перенести цей візит на 2020 рік.

Заступник міського голови Віра Мотречко відзначила, що усі експерти, які працювали в місті Суми мають глибокі знання та досвід у відповідній сфері і ті комунальні установи, що виявили свою зацікавленість, змогли підвищити рівень знань та кваліфікації своїх працівників, тим самим покращити надання послуг мешканцям міста Суми.

Директор КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» СМР Олександр Ємець зазначив, що співпраця їхнього закладу з програмою була доволі успішною. Знання, якими поділився з сумчанами експерт з фізіотерапії, мануальної та водної терапії Норберт Юрген Мурр, медики застосували у лікуванні 240 пацієнтів із ДЦП та досягли певної позитивної динаміки.

У свою чергу, керівник Проекту SES в Східній Європі Лєна Плестернінкс поділилася своїми приємними враженнями, які справило на неї місто Суми а також подякувала за підтримку міської влади щодо реалізації у місті Суми програми «Служба Старших Експертів». Також, вона повідомила, що останнім часом штат експертів SES значно розширився: якщо раніше до цієї роботи залучали лише фахівців, які перебувають на пенсії, то нині відкрили напрямок 30+, де пропонують послуги експертів, що ще працюють, але готові ділитись знаннями та досвідом у період своїх відпусток. База експертів SES наразі нараховує понад 12000 фахівців у різних галузях.

Координатор Проекту SES в Україні Олексій Назаренко зауважив, що, оскільки основним замовником послуг SES експертів у м. Суми є заклади бюджетної сфери, що є обмеженими у своїх фінансових ресурсів, то зі свого боку Проект намагається знайти додаткові ресурси задля зниження фінансового навантаження на приймаючу сторону – зокрема, для компенсації витрат на оплату послуг перекладача, або добових для експертів тощо.

На завершення зустрічі Віра Мотречко відзначила, що залучення іноземних експертів безумовно сприяє підвищенню кваліфікації працівників муніципальних закладів у м. Суми, поширенню європейського досвіду та налагодженню міжнародних зв’язків.

Наступного дня 26 вересня 2019 року керівник Проекту SES в Східній Європі Лєна Плестернінкс та координатор Проекту SES в Україні Олексій Назаренко відвідали комунальне некомерційне підприємство «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради, на базі якого працював один із експертів. Під час візиту керівник лікувального закладу Олександр Ємець поділився своїми планами щодо відкриття на базі лікарні сучасного реабілітаційного центру та висловив сподівання на подальшу спільну діяльність, зокрема в частині опанування практик і методик, що стануть у нагоді після його відкриття.