English version
У Полтаві відбувся круглий стіл «Муніципальних німецько-українських партнерств» та перший міжнародний форум інтегрованого розвитку міст

14 травня 2019 року начальник відділу інвестицій та зовнішнього партнерства департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради Валентина Хижняк прийняла участь у четвертому круглому столі «Муніципальних німецько-українських партнерств», який проходив у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського (м. Полтава).

Під час круглого столу представники 36-ти українських громад обговорили можливості для підтримки та розвитку партнерських відносин між українськими громадами та німецькими містами за консультативної та фінансової підтримки, яку пропонує німецька служба «Сервісний центр «Міста в Єдиному світі» (SKEW). З січня 2019 проект «Муніципальні партнерства з Україною» перейшов у другу фазу, серед пріоритетів якого – підтримка розвитку місцевого самоврядування, енергоефективність, розвиток міст, матимуть шанс отримати фінансування через Фонд малих проектів. Окрім того, представники Полтавської міської ради поділилися з учасниками круглого столу власним досвідом партнерства між Полтавою та містами Фільдера, обговорити труднощі в міжнародній співпраці та шляхи її подолання.

Наступного дня, 15 травня Полтавський краєзнавчий музей гостинно приймав учасників першого міжнародного форуму інтегрованого розвитку міст.

Захід став майданчиком для діалогу між представниками муніципалітетів українських міст, міжнародних фінансових, консалтингових організацій та бізнесу, обміну досвідом щодо успішної реалізації проектів з розвитку міст.

Цьогорічний форум відвідали представники 80 муніципалітетів із 21 області України, а також гості з Німеччини, Швейцарії та Румунії – загалом понад 200 осіб, серед яких 16 міських голів, - фінансування та планування міської інфраструктури, а його головною темою було визначено фінансування та планування міської інфраструктури.

Під час форуму міжнародні фахівці з інтегрованого розвитку, представники Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), Міжнародної фінансової корпорації (IFC) та Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO) представили можливості для фінансування проектів для розвитку міст. Далі, учасники форуму мали змогу працювати у чотирьох тематичних секціях:

– Інфраструктура нової економіки та ревіталізація занедбаних промислових зон;

– Соціальна інфраструктура. Якісне житлове середовище. Рекреаційна інфраструктура;

– Синьо-зелена інфраструктура міст. Адаптація до кліматичних змін;

– Транспортна інфраструктура. Плани сталої мобільності.

Організатори міжнародного форуму інтегрованого розвитку міст сподіваються, що форум стане щорічною подією.